Krastavac: Legitimna superhrana

Kad se našao pod mikroskopom, ovaj skromni stanovnik svakog pristojnog sendviča pokazao je moć da desetkuje rizik od raka. Odlična stvar, zar ne?

To da je zapravo voće, a ne povrće, nekada davno bila je najinteresantnija priča o krastavcu. Ali, studija koju je izveo institut u San Dijegu zvanično je podigla vrednost ovog osveživača sendviča do statusa superhrane. Uprkos sadržaju vode od 95 procenata, izgleda da se zdravstvene prednosti krastavca ne zaustavljaju na niskoj kalorijskoj vrednosti.

Naučnici su sagledali neke njegove potencijale na ćelijskom nivou. Dozvolite da objasnimo.

Prirodan deo procesa starenja uključuje porast broja takozvanih ćelija u mirovanju – onih koje dotrajavaju – u zdravom tkivu, što prouzrokuje postepeno gubljenje njegove funkcije. Kad broj ovih ćelija poraste, šanse da se pretvore u kancerogene i počnu da se šire telom značajno skaču. Eliminacija stvaranja ovih potencijalno opasnih ćelija je posao senolitika, molekula koji imaju potencijal da preduprede bolesti povezane sa starenjem.

Naučnici su otkrili da je jedan od najboljih senolitika dostupan u prirodnom obliku u krastavcu: fisetin ne samo što hirurški precizno odstranjuje dotrajale ćelije, već značajno umanjuje upalne procese, drugi faktor koji povećava rizik od kancera u starijem životnom dobu. Sa zastrašujućim skokom obolelih od raka prostate, ovaj osvežavajući zalogaj
svakako je vredan žvakanja. Dodajte ga u kolica.

Anonimne supernamirnice


Selfi sa godži bobicama možda ima prednost na društvenim mrežama, ali povratak temeljima ishrane svakako ima svojih zdravstvenih prednosti.

Marmit

Gubitak kilograma

Glutamati u jutarnjem obroku sa ovim namazom od pivskog kvasca aktiviraju delove mozga povezane sa opštom regulacijom i dokazano je da smanjuju unos zasićenih masti tokom dana, kažu naučnici.


Šampinjoni

Imunitet

Potpuno neočekivano, ova pečurka ubrzava sazrevanje dendritskih ćelija u imunološkom sistemu, pojačavajući proizvodnju T-ćelija koje se bore protiv infekcija.

Masline

Mišićna masa

Prema istraživanju Univerziteta u Palermu, vaš zeleni prijatelj u martiniju može da vam doda kilogram čiste mišićne mase tokom mesec dana, verovatno zahvaljujući visokom sadržaju linoleinske kiseline.

Ono što vam mi predlažemo je svakako Fit Projakat koncept, koji je napravljen samo za vas i prema vašim potrebama. Ukoliko se budete pridržavali programa koji predviđa naš plan ishrane i trenigna, vaše telo će biti zdravo i vitalno.

Uspećete da se rešite onih dosadnih par kilograma viška bez mnogo žrtvovanja u ishrani, jer ćete sigurno pronaći neke od svojih omiljenih namirnica sa naše liste.