Supermarketi ? Koliko su bezbedna mesta u ovom trenutku pandemije?

Vanredno stanje traje već neko vreme, i dok se život nastavlja iza zatvorenih mnogih vrata, pijace su ulivale sigurnost kupcima – do nedavno. Zbog bezbednosnih razloga i one su zatvorene, a za kupovinu svežeg voća i povrća je uvedena opcija kupovine putem interneta. Međutim, supermarketi i dalje rade i radiće. Ograničen je broj kupaca u zatvorenom prostoru, obavezne su zaštitne maske i rukavice prilikom kupovine, ali, koliko je sve ovo bezbedno?

I dalje važi mišljenje stručnjaka da su za prenos virusa putem hrane veoma male šanse – ali kontakt sa ljudima u supermarketima i plaćanje kešom – to je nešto što bi trebalo da vas brine.

Kako je COVID-19 respiratorni virus, da bi se nastanio u organizmu, potrebno je da patogeni mikroorganizmi dođu u kontakt sa bilo kojim delom respiratornog trakta. Što je prilično jednostavno, ukoliko se virus nađe na vašim rukama.

Do sad je poznato da se virus korona u najvećem broju slučajeva prenosi sa osobe na osobu, ili ukoliko osoba bude u kontaktu sa površinom – metalnom ili plastičnom, na kojoj se nalaze aktivni patogeni – na primer, u vidu okom nevidljivih kapljica koje su tu dospele kašljanjem ili kijanjem zaražene osobe. Verovatno da je zaraza moguća i ako se nađete u kontaktu sa hranom na kojoj se nalazi virus, ali bi termička obrada hrane uništila virus koji se na njoj nalazio.

“Dok god postoji rizik, važno je da se na nivou pojedinca održava pravilna respiratorna higijena. To podrazumeva, ukoliko kijate ili kašljete na javnom mestu, to učinite stavljajući deo ruke u predelu lakta preko usta i nosa, često i pravilno pranje ruku, izbegavanje pipanja potencijalno kontaminiranih površina. Takođe, dobro je birati ono doba dana ili one dane kada su manje gužve – čime se poštuje mera ‘socijalnog distanciranja’, jedna od najvažnijih kada je u pitanju širenje virusa”

– Poštujete propisanu udaljenost od drugih ljudi/prodavaca u supermarketima. Naročito ako posumnjate na nekog da ispoljava simptome tipične za virus korona.

– Ukoliko ste vi osoba koja sumnja da je zaražena, zbog nekih od simptoma, trebalo bi da izbegavate svaki kontakt sa drugim ljudima, posebno odlazak na javna mesta, kao što su supermarketi. Trudite se da nosite masku i rukavice.

– Izbegavajte plaćanje u kešu – bilo koja kartica za elektronsko plaćanje je u ovom slučaju bolja opcija od razmene papirnog ili metalnog novca.