Rotkvice cuvari zdravlja

Rotkvice – čuvari zdravlja

Nutricionisti savetuju da se ovo povrće konzumira što češće, i to u svežem stanju, jer sprečava kardiovaskularne I urinarne tegobe, ali i kancer.

Još su stari Rimljani I Egipćani gajili rotkvice, dok je njihovo poreklo vezano za tradicionalnu hortikulturu Kine. Istočnjacka medicina i ajurvedska praksa preporučuju ovo povrće kao važan dodatak u ishrani zbog njegovih lekovitih svojstava, visoke hranljive vrednosti i malog broja kalorija.

Prema jednoj kineskoj poslovici, “ako jedete gorke rotkvice i pijete topli čaj, ostavićete gladne doktore da prose na kolenima”. Lisće rotkvice je veoma bogato kalcijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

U 100 g rotkvica sadržana je četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamin C, a takodje snabdevaju organizam fosforom i cinkom. Ovo povrće idealan je sastojak salata i sokova koji pospešuju detoksikaciju organizma.

Čuvaju Jetru

 

Ova biljka pomaže u lečenju različitih tegoba (žutica, poremećaj urinarnog trakta, kardiovaskularna oboljenja, zatvor, problem s respiratornim sistemom, visok pritisak, dijabetes, pa i kancer).

Rotkvice deluju blagotvorno na jetru i probavne organe, pročišćuju krv i eliminisu otrove iz organizma. Takodje, pomaže u lečenju žutice, odstranjujući bilirubin i održavajući njegovu proizvodnju u organizmu na stabilnom nivou. Rotkvice obiluju vlaknima, koja pospešuju rad creva, olakšavaju probavu i sprečavaju zatvor.

Takodje, pomažu u slučaju fekalne inkontinencije i dijareje. Ovo povrće podstiče proizvodnju žući I štiti jetru, pa ga obavezno treba uvrstiti u programe detoksikacije organizma. Takodje, sok od rotkvica pročišćava bubrege i sprečava urinarne infekcije.

Sprečavaju Kardiovaskularna Oboljenja

 

Rotkvice su dobar izvor antocijana (vrsta flavonoida), snažnog, antioksidansa koji im daje boju i sprečava razne bolesti. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće, smanjićete šanse za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Rotkvice su takodje bogate kalijumom, koji je veoma vazan kada je reč o zaštiti kardiovaskularnog Sistema, a poznato je da snižava krvni pritisak, opusta krvne sudove i pospešuje cirkulaciju. Ovo povrće deluje blagotvorno i na disanje organe, te može biti od velike pomoći u lečenju upale grla, sinusa i pluća.

Pritom, zahvaljujući obilju vitamin, jačaju imunoloski system, te tako ubrazavaju izlečenje raznih infekcija. Rotkvice imaju nizak glikemijski indeks – ne podizu nivo sećera u krvi nakon konzumiranja, što je odlična vest za dijabetičare.

Štite Od Kancera

 

Budući da rotkvice čiste organizam od toksina i obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima, dovedene su u vezu s tretiranjem različitih vrsta malignih oboljenja, posebno raka debelog creva, bubrega, želuca i ždrela.

Istraživanja su pokazala da ovo povrće obiluje antioksidansima, medju kojima se izdvajaju izotiocijaniti, koji sprečavaju širenje malignih ćelija.