Crni Pasulj Zamena Za Meso

Crni pasulj – Zamena za meso

Ova mahunarka intenzivno tamnog zrna najzastupljenija je u ljudskoj ishrani u svojoj postojbini, Meksiku i Venecueli, a zbog izuzetnih nutritivnih vrednosti i blagotvornih svojstava, sve češće upotrebljava se i u kuhinjama Zapadnih kultura

Stotinak vrsta pasulja, čija je postojbina južnoamerički kontinent, tokom vekova rasprostranilo se sirom sveta i ova mahunarka danas predstavlja jednu od najčešće korišćenih namirnica u ljudskoj ishrani.

Vrste se dele po veličini, obliku zrna i boji, a vremenom su neke postale zastupljenije od drugih u različitim područjima. Crni pasulj uglavnom je prisutan u zemljama u kojima je i nastao pre 7.000 godina – u Meksiku i Venecueli.

U latinoameričkom govornom području ova vrsta pasulja naziva se frijoles negro, sto je u isto vreme i naziv specijaliteta koji se spravlja upravo od ovih tamnih zrna ali i od još nekih vrsta.

Dobar Nutrivni Profil

 

Poslednjih godina crni pasulj je postao popularniji i na Zapadu. Jeftin je izvor belančevinama u poredjenju sa drugim vrstama, crni pasulj ima vise vlakana i veoma dobar nutritivni profil.

Količina koja staje u jednu solju sadrži 256 mg folata, 3,61 mg gvoždja, 120 mg magnezijuma, 241 mg fosfora, 1,92 mg cinka, 42 mg tijamina. Ima mnogo hranljivih vlakana, ali I vitamina B9 I B1.

Intenzivan Miris i Pun Ukus

 

S obzirom na to da voda u kojoj se kuva postaje intenzivno crna, uz dodatak nekoliko začina i usitnjenog povrća ona sluzi za pripremanje crne supe, dok se sam pasulj koristi kao glavno jelo ili jedan od sastojaka kompleksnijeg specijaliteta.

Osim po boji, od drugih pasulja crni se razlikuje po tome sto mu je zrno sitnije, a miris intenzivniji, dok je ukus puniji, zbog čega predstavlja odličnu zamenu za meso u mnogim receptima.

 

Lekovita Svojstva

 

Osim po hranljivim sastojcima, crni pasulj poznat je i po svojim lekovitim osobinama. Blagotvorno deluje na bubrege i sistem reproduktivnih organa, pomaze kod steriliteta, problema noćnog mokrenja, teškoća pri uriniranju i valunga tokom menopauze, kao i ublažavanja lumbalnih I bolova u kolenima.